De militaire acties van eind september begin oktober 1914 veroorzaken veel schade in de stad. Ongeveer 700 huizen zijn verwoest, 750 onbewoonbaar. Reeds tijdens de oorlog financiert het Oeuvre Suisse en Belgique (OSB) de wederopbouw van een aantal woningen. Ook de Duitse overheid wil de wederopbouw mee financieren.
Een Zwitsers fonds
Oprichter van het OSB-fonds is de Zwitserse architect Eugen Probst. In eigen land is hij de stuwende kracht achter de ‘Burgerverein’ die verschillende historische burchten restaureert. In Lier zijn vier woningen gebouwd met de hulp van het OSB, met name het huis aan de Boomlaarstraat 29, Antwerpsestraat 55 (Leonidas), Lisperstraat 7 (Recordbank) en Grote Markt 2 (Café In de Gloria). Deze vier woning dragen een gevelsteen met “OSB 1917″op.
Op het pand aan Grote Markt 2 bevindt de steen zich achter het naambord van het café. Een vijfde pand Van Boeckellaan 13 is mogelijk ook heropgebouwd met hulp van het OSB. De gevelsteen is identiek aan die op het huis aan Lisperstraat 7, maar de vermelding OSB en een deel van de datum is weggebeiteld waardoor enkel een 19 overblijft. Ook in Kessel, Sint-Katelijne-Waver, Zemst, Humbeek, Leuven en Grimbergen staan nog enkele woningen die met de hulp van het OSB werden gebouwd.
Mogelijk zijn er nog meer, maar noch in België noch in Zwitserland zijn daarvan documenten terug te vinden.
Duits initiatief
De Duitse overheid wilt tijdens de oorlog werk maken van nieuwe rooilijnen, maar de stad weigert elke medewerking. Hier en daar probeert de Duitse overheid eigenaars met financiële beloftes te overhalen hun huis te herbouwen.
In Lier komen uiteindelijk in 1918 slechts twee woningen tot stand, waaronder een witte gevelhoeve aan de Boomlaarstraat op de hoek van de huidige ring. Oorspronkelijk heeft de woning gevelankers die het jaartal 1918 vormen. De woning is nu gedeeltelijk gesloopt. De tweede woning, een winkelpand, bevindt zich aan de Vismarkt 9. Hier zijn de muurankers “1918” nog te zien.
Auteur: Hugo De Bot