Hoek Grote Markt – Vismarkt, Hoge Brug
De beschietingen op het eind van september 1914 en de vernielingen begin oktober 1914 veroorzaken grote schade in de stad. Meer dan 700 panden worden vernield, 760 zwaar beschadigd. Zicht op de vernielde Hoge Brug, huizen aan de Vismarkt, hoek Grote Markt.
Vismarkt
De panden aan de kant van de kade worden nadien niet heropgebouwd.
Grote Markt, zone nabij F. Timmermansplein
Oorlogsschade aan de huizen op de Grote Markt tijdens WOI. Het pand was vroeger herberg ‘de swaen’, kwam in 1620 in eigendom van handbooggilde Sint-Sebastiaan, werd na 1798 opnieuw herberg. Na WOI opgesplitst in twee woningen, een burgerhuis (links) en een kapperszaak (rechts)
De Sint-Jacobskapel of Spaanse kapel
Zicht op de verwoeste Sint-Jacobskapel aan de Grote Markt. Al het meubilair ging verloren. In 1923 werd de kapel heropgebouwd naar een ontwerp van kanunnik R. Lemaire. Beschermd Monument KB 20 februari 1939.
Grote Markt, zone Eikelstraat – Fl. Van Cauwenberghstraat
Driekwart van de panden van de Grote Markt zijn verwoest. Voor het uitbreken van WOI is het merendeel van de gevels wit bepleisterd. Zicht op de Grote Markt, kant Eikelstraat. Na de verwoesting volgt een stijldebat en wordt beslist de huizen op te bouwen in traditionele stijlen die verwijzen naar het verleden. Men wil hiermee de stad aantrekkelijk maken. De Grote Markt ziet er vandaag dus bewust ouder uit dan dat ze in werkelijkheid is.
Antwerpsepoort
Zicht op de Antwerpsepoort richting Antwerpsestraat. Na de val van de forten (onder andere in Lier en Koningshooikt) blazen Belgische militairen bruggen op om de opmars van de Duitse troepen tegen te houden. Mensen poseren voor de houten noodbrug, opgericht door het Duitse leger na inname van de stad op 5 oktober 1914.
Hof Van Ringen
Na uitschakeling van de forten van Lier en Koningshooikt door zware Duitse artillerie, plooit het Belgisch leger zich terug op de Netestelling. De val van Antwerpen is slechts een kwestie van dagen. Duitse troepen slagen erin om in de nacht van 4 op 5 oktober de Nete over te steken. Een tegenaanval herstelt de posities. De Belgische legerleiding geeft op 6 oktober het bevel om de vijand terug te dringen over de Nete. Er volgen zware lijf-aan-lijf gevechten in volledige duisternis. De actie mislukt waardoor de weg naar Antwerpen open ligt voor het Duitse leger.
Auteur: Erfgoed Lier