Op het plan “Oorlogsschade Lier Intra Muros” (binnen de stadsvesten) zien we het spoor van vernieling door de stad. Op dinsdag 6 oktober beginnen de Duitse troepen met het uitbranden van woningen, beginnend van de Antwerpsepoort tot de Antwerpsestraat (links op de kaart).De Grote Markt telt veel beschadigde gebouwen. De westzijde tussen de Mechelsetraat (nu Fl. Van Cauwenbergstraat) en de Antwerpsestraat blijft gespaard, maar langs de noordzijde is de situatie catastrofaal. Op de hoek tussen het begin van de Antwerpsestraat en de Lisperstraat zijn alle huizen compleet vernield.
Dit is ook het geval tussen het Messenstraatje (nu Felix Timmermansplein) en de Eikelstraat.Aan de Vismarkt liggen de huizen vanaf de hoek van de Grote Markt tot aan het buildragershuisje tegen de vlakte.Op de Kerkhofplaats (nu Kardinaal Mercierplein) is de schade niet alleen door Duitse troepen veroorzaakt, maar ook door beschietingen van het Britse en Belgische leger. Zij wilden voorkomen dat de Sint-Gummarustoren door het Duitse leger als observatiepost gebruikt werd.De Romaanse Sint-Pieterskapel brandt helemaal uit en het dak stort in.In de Berlaarsestraat moeten de Normaalschool en de Oefenschool het ontgelden. Aan de linkerkant van de Berlarij loopt driekwart van de huizen schade op, langs rechts een kwart.
Lier Extra MurosOver de verwoestingen Extra Muros (buiten de stadsvesten) zijn er nauwelijks iconografische bronnen. Een belangrijk deel van deze verwoestingen wordt overigens door het Belgische leger zelf veroorzaakt. Rond het fort van Lier wordt een twintigtal huizen en hoeves met de grond gelijk gemaakt omdat zij in het schutsveld van het interval tussen de forten liggen.Het opblazen van de bruggen aan de Lisperpoort , Antwerpsespoort en Mechelsepoort veroorzaakt heel wat schade.
Verschillende woningen worden bovendien erna door Duitse troepen geplunderd en in brand gestoken.In de zone tussen de spoorweg Lier-Kontich en de omleidingsvaart tussen de Antwerpse- en Mechelsepoort worden 112 huizen beschadigd. In een poging om de Duitse troepen weer over de Nete te dwingen vinden er enkele verwoede gevechten plaats in de gehuchten Pullaar, Lachenen, Bunt en Hulst.
Auteur: archief + Hugo De Bot