De Lierse kunstschilder, tekenaar en etser Raymond de la Haye sneuvelt in de begindagen van WOI, in nacht van 6 augustus 1914 op de heuvel van Rabosée nabij Luik. Hij is dan net 32 jaar geworden.
Geboren op de Grote Markt uit een Lierse vader en een Waalse moeder, wordt hij perfect tweetalig opgevoed. Wanneer in 1894 zijn vader sterft, laat Raymond de la Haye weten dat hij de kledingzaak van zijn ouders niet wil voortzetten en een kunstenaarsloopbaan op het oog heeft. Enkele jaren later gaat hij in Brussel in de leer bij de decoratieschilder Privat-Livemont en volgt hij een opleiding aan de academie van Schaarbeek.
Daar komt hij in contact met het werk van de Franse impressionisten.
In 1900 wordt hij student aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Via poëzie, literatuur en onder invloed van zijn leermeesters laat hij zich inpalmen door de bedwelming van het symbolisme. Nadat hij in 1902 wordt uitgeloot voor militaire dienst, combineert hij zijn legerdienst met een verdere kunstopleiding. In 1904 betrekt hij een atelier in de Lisperstraat dat uitgeeft in de Wijngaardstraat. Samen met zijn vrienden, de schrijver Felix Timmermans, de componist Renaat Veremans en de architect Flor Van Reeth is de la Haye in Lier de motor van het culturele leven.
Na een kortstondige depressie die uitmondt in zijn bekering tot het katholicisme maakt hij kennis met de landschapsschilder Edmond Verstraeten die geobsedeerd is door het licht. De la Haye wordt luministisch plein-airschilder. Vanaf 1909 straalt van alle doeken klaarte af.
In 1914 wordt hij opgeroepen en naar Luik gestuurd. De la Haye bergt de meeste schilderijen en etsplaten op in de kelder, grote werken blijven onbeheerd achter in het atelier.
Op 5 augustus 1914 stuurt de la Haye vanuit Jupille een postkaart naar Lier om zijn moeder gerust te stellen. Broer Felix reist Raymond nog achterna om hem moed in te spreken en wat bijkomende kledij te bezorgen. Het 9de linieregiment, waar Raymond deel van uitmaakt, is gelegerd op een heuvel in de buurt van Wandre bij Luik.
Op 6 augustus ontvangt zijn moeder een laatste teken van leven.
Vier lange jaren brengt de familie de la Haye in onwetendheid door. Pas op het einde van de oorlog komt het definitieve, droeve bericht dat Raymond gesneuveld is in de nacht van 5 op 6 augustus 1914.
kempenserfgoed.be
Een inslag eind september 1914 vernielt de kelder van het atelier in Lier. De grote werken blijven gespaard.
Auteur: Hugo Broes
Bron: Ward Peinen, Allgemeines Künstlerlexicon, 2010Ward Peinen, Raymond de la Haye, 1997